ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη για τα παιδιά και γενικά όσο νωρίτερα αρχίζουν τόσο το καλύτερο. Όμως, υπάρχουν δραστηριότητες που αρμόζουν στα παιδιά και άλλες που δεν είναι κατάλληλες. Έτσι, η ηλικία ενός παιδιού υπεισέρχεται ως ένας σοβαρός παράγοντας για σκέψη, όταν εμείς οι γονείς επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας. Ο σωστός χρόνος για να αρχίσει ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας είναι συγκεκριμένος για κάθε παιδί και όχι μια οποιαδήποτε ηλικία την οποία επιλέγουν οι γονείς αυθαίρετα. 

Πιο συγκεκριμένα , έχει διαπιστωθεί στις πολεμικές τέχνες και δη στο Καράτε , ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η ένταξη του παιδιού σε αυτό , τόσο πιο εμφανή θα είναι αργότερα τα οφέλη του .

     Το παιδί από την ηλικία των 2,5 ετών μπορεί ανεπιφύλακτα να ασχοληθεί με το καράτε. Σε αυτήν την ηλικία, το παιδί μπορεί να συνεργαστεί σε πολύ υψηλό βαθμό με τον εκπαιδευτή του, φτάνει μόνο ο εκπαιδευτής που θα το αναλάβει να έχει κάποια βασικά στοιχεία όπως είναι η υπομονή, η αγάπη για τα παιδιά, κατάλληλες και εξειδικευμένες σπουδές και εμπειρία πάνω σε αυτές τις ηλικίες . 

     Ο τρόπος διδασκαλίας του παιδιού θα πρέπει να γίνεται με παιγνιώδη μορφή και το παιδί να διασκεδάζει, να κοινωνικοποιείται από μικρή ηλικία και γυρίζει στο σπίτι του χαρούμενο. 

Μέσα από το καράτε το παιδί μαθαίνει:

• Να αναπτύσσει την κοινωνικοποίηση, την ομαδικότητα και την πειθαρχία.

• Να βελτιώνει την ισορροπία, τον συγχρονισμό και τον νευρομυϊκό συντονισμό.

• Να αναπτύσσει σωστή διαχείριση της ενέργειας και της αυτοπεποίθησης.

• Κανόνες σωστής συμπεριφοράς.

• Να αναπτύσσει την αντίληψης του χώρου, χρόνου και ρυθμού.

Και το κυριότερο από όλα , το παιδί διασκεδάζει ενισχύοντας έτσι το κίνητρο της μάθησης.

      Σημαντική προϋπόθεση λοιπόν είναι ο Προπονητής να είναι κατάλληλα καταρτισμένος , καθώς και  ο γονέας να κατανοήσει ότι το καράτε έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από μπουνιές και κλωτσιές. Το καράτε διαμορφώνει χαρακτήρες και βάζει το παιδί στη διαδικασία να σκέφτεται εναλλακτικά.

    Από την προσωπική μου εμπειρία επιβάλεται σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το πρώτο τους άθλημα (διάρκειας μισής ώρας), φτάνει πρώτα να κάνετε τη σωστή επιλογή του προπονητή που θα αναλάβει το παιδί σας.

Τριαντάφυλλος Βασίλης 

Αναγνωρισμένος Προπονητής Καράτε της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της παγκόσμιας  ομοσπονδίας (W.K.F).

Κοινοποίηση :

body { cursor: url('/my-folder/my-cursor.png'), auto; }