
Η Ιστορία του SHITO RYU


Παρ’ όλες τις αντιξοότητες ο sensei Mabuni δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές του και για να βοηθήσει θετικά το προφίλ του Karate Do, εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο “H μελέτη του Seipai” , ενώ παράλληλα πραγματοποιεί αμέτρητες επιδείξεις σε δημόσιες εκδηλώσεις. Επινόησε το Kata “Aoyagi” ειδικά για τις γυναίκες ώστε να τις προσελκύσει στο Karate, συνεχίζοντας επίσης την εκπαίδευσή του και την πρόοδό του στο Kobudo.
Τον Μάρτιο του 1939 o Κenwa Mabuni κατοχύρωσε επίσημα το στυλ Καράτε Shito Ryu, στην οργάνωση “Dai Nippon Butoku Kai”, που κυβερνούσε τον χώρο των πολεμικών τεχνών στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή και του απονεμήθηκε ο βαθμός του “grandmaster of Karate” (Karate jutsu renshi).
Toν Ιούλιο του 1939, oι τιτάνιες προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων του Κenwa Mabuni για την προώθηση του Κarate, τελικά απέδωσαν καρπούς και σαν αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία οργάνωσης με το όνομα “Dai Nihon Karate-Do Kai” που αργότερα μετονομάστηκε σε “Nihon Karate-Do Kai” και προηγήθηκε του σημερινού Shito-Kai. Πολλά από τα συμμετέχοντα μέλη της οργάνωσης ήταν απευθείας μαθητές του Κenwa Mabuni. Σήμερα σχηματίζουν τον πυρήνα του Shito-Kai στην “Japanese Karate-Do Federation” και συνεχίζουν να μεταδίδουν την πολεμική τέχνη του Kenwa Mabuni στους μαθητές τους.
O δάσκαλος Kenwa Mabuni θέλοντας να τιμήσει τους δύο βασικούς δασκάλους του, ονόμασε την τέχνη του Shito Ryu, που είναι συνδυασμός από τα πρώτα ιδεογράμματα των ονομάτων τους. Το “Shi” προέρχεται από την Ιαπωνική προσφώνηση Ito (του δασκάλου Itosu ) και το “To” από την Ιαπωνική προσφώνηση Higa (του δασκάλου Higaonna ). To “Ryu” σημαίνει σχολή.
Τον Μάρτιο του 1939 o Κenwa Mabuni κατοχύρωσε επίσημα το στυλ Καράτε Shito Ryu, στην οργάνωση “Dai Nippon Butoku Kai”, που κυβερνούσε τον χώρο των πολεμικών τεχνών στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή.
Το Shito Ryu Karate Do αποτελεί την καλύτερη σύνδεση με την παράδοση αφού διατηρεί αμετάβλητα τα στοιχεία των δύο κυρίαρχων σχολών της Okinawa, Shuri-te και Naha-te. Είναι το σύστημα με τα περισσότερα Kata και ένα από τα τέσσερα μεγάλα και αναγνωρισμένα στυλ από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε.
Ο Κenwa Mabuni είναι ο πρώτος δάσκαλος Karate που εισήγαγε την έννοια των Bunkai Kumite και των Hokei Kumite, καθώς και ο πρώτος που χρησιμοποίησε προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, θώρακα, κάσκα κλπ.) στο Kumite.
Ο Master Kenwa Mabuni, άφησε την τελευταία του πνοή στις 23 Μαΐου 1952. Ήταν ένας άντρας με ανώτερο χαρακτήρα. Ήταν γενναιόδωρος, πολύ κοινωνικός και δημοφιλής , χωρίς εγωισμό και απληστία. Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα υλικά αγαθά. Για το μόνο που ένιωθε ισχυρό πάθος ήταν το budo.
Η εξάσκηση γίνεται κυρίως με την εκτέλεση των kata, τα οποία χωρίζονται στα παραδοσιακά kata τα οποία διδάχτηκε ο Mabuni από τους δασκάλους του και στα kata που δημιούργησε ο ίδιος. Τα kata προέρχονται από τις σχολές τόσο της Naha (Naha te) όσο και από της Shuri (Shuri te) και Tomari (Tomari te). Έμφαση δίνεται στην εκμάθηση των τεχνικών των kata (αναλύσεις) αλλά και στην καλαισθησία των τεχνικών με απώτερο σκοπό την πνευματική καλλιέργεια.
Το Shito Ryu Karate do έχει τον μεγαλύτερο αριθμό kata από οποιοδήποτε άλλο στυλ karate do.
Kata
Τα kata του shito ryu (κατά δάσκαλο), είναι τα εξής:
Itosu Kepinan(heian) shodan | Higashionna KeKururunfa | Aragaki KeNiseishi | Go Kenki KeHakucho | Chatan Yara KeKusanku | Matsumura KeMatsumura no Bassai | Mabuni KeAoyagi |
Τα kata (όρος που σημαίνει φόρμες) είναι σειρά προδιαγεγραμμένων τεχνικών (πολεμικών τεχνών) που εκτελούνται με προκαθορισμένο τρόπο. Τα kata χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Στα kata που εκτελούνται δίχως δεύτερο άτομο για αντίπαλο.
- Στα kata που εκτελούνται με την βοήθεια δευτέρου ατόμου.
Σημαντικό στοιχείο των kata είναι η απαίτηση πνευματικής συγκέντρωσης από τον ασκούμενο σε αυτά, ώστε να εκτελεστούν με αποδοτικό τρόπο. Μερικά από τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξει ο ασκούμενος στα kata, είναι η ακριβής απόδοση των διαφόρων λεπτομερειών, όπως η αυξομείωση της ταχύτητας και δύναμης στις διάφορες κινήσεις, το ποσό της ευλυγισίας που απαιτεί η κάθε τεχνική αλλά κυρίως η σωστή αναπνοή.
Η άσκηση στα kata έχει πολλά οφέλη για τον ασκούμενο σε αυτά. Μέσω των kata, ο ασκούμενος μαθαίνει τεχνικές αυτοάμυνας με ασφάλεια. Είναι ένας άριστος τρόπος εκγύμνασης σώματος και μυαλού. Επίσης βελτιώνει σημαντικά τα αντανακλαστικά του ασκούμενου, την αντίληψη του για τον χώρο που τον περιβάλλει και επίσης βελτιώνει τον έλεγχο του σώματος.