ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σηκώστε τα χέρια ψηλά αν έχετε νιώσει ποτέ φόβο ή απειλή σε μια κατάσταση όπου έπρεπε να προστατεύσετε τον εαυτό σας ή τους αγαπημένους σας. Όλοι μας το έχουμε πάθει. Όλοι καταλαβαίνουμε τον κίνδυνο και την ανάγκη για προσωπική ασφάλεια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές αυτοάμυνας που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και να σταθείτε στο ύψος σας σε μια εκφοβιστική ή επικίνδυνη κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσω για τα βασικά στοιχεία της αυτοάμυνας και πώς να τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα για να προστατευτείτε. Θα μιλήσω επίσης για το πότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε αυτοάμυνα. Τέλος, θα δώσω μερικές συμβουλές αυτοάμυνας ειδικά για τις γυναίκες, καθώς αντιμετωπίζουν μοναδικούς κινδύνους όσον αφορά την αυτοπροστασία τους.

Ας ξεκινήσουμε!

Τεχνικές αυτοάμυνας για αρχάριους

Όταν πρόκειται για αυτοάμυνα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν έχει να κάνει με το μέγεθος ή τη δύναμη, αλλά με το να χρησιμοποιείτε τη λογική σας και να είστε έξυπνοι. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές τεχνικές αυτοάμυνας που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς, ακόμη και αν δεν έχετε μαύρη ζώνη στο καράτε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη κατάσταση είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να αξιολογήσετε την κατάσταση. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει και πώς μπορείτε να προστατεύσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα έχει να κάνει με την πρόληψη, οπότε προσπαθήστε να βγείτε από την κατάσταση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Εάν η κατάσταση είναι αναπόφευκτη, τότε ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές αυτοάμυνάς σας. Η πιο αποτελεσματική τεχνική είναι η χρήση της φωνής σας. Μιλώντας σταθερά και με αυτοπεποίθηση, μπορείτε συχνά να αποκλιμακώσετε μια κατάσταση πριν αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου ο επιτιθέμενος προσπαθεί να σας εκφοβίσει.

Άλλες τεχνικές αυτοάμυνας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιλαμβάνουν το μπλοκάρισμα, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση των χεριών σας για να προστατευτείτε από γροθιές και κλωτσιές, και τη χρήση του περιβάλλοντος προς όφελός σας. Για παράδειγμα, αν δεχτείτε επίθεση σε δημόσιο χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ανθρώπους γύρω σας ως μάρτυρες ή ακόμη και να καλέσετε σε βοήθεια.

Τέλος, αν η κατάσταση είναι αναπόφευκτη και πρέπει να χρησιμοποιήσετε σωματική βία για να προστατευτείτε, υπάρχουν μερικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αυτές περιλαμβάνουν γροθιές, κλωτσιές, αγκώνες και γόνατα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα έχει να κάνει με τη χρήση ελάχιστης δύναμης για την προστασία του εαυτού σας και όχι με την πρόκληση βλάβης στον επιτιθέμενο.

Συμβουλές αυτοάμυνας για γυναίκε

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΛΛΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Α.Σ ΔΙΑΛΛΟΣ KARATE CLUB VASILIS TRIANTAFILLOS κρατικά πιστοποιημένος προπονητής καράτε παλαιό Φάληρο ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΡΑΤΕ
ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΙΑΛΛΟΣ

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μοναδικούς κινδύνους όσον αφορά την προσωπική τους ασφάλεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους. Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας και να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Εάν αισθάνεστε ότι απειλείστε ή ότι δεν είστε ασφαλείς, είναι σημαντικό να βγείτε από την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια μιας πιθανώς επικίνδυνης κατάστασης. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν κάποιον που σας παρακολουθεί, κάποιον που σας καταδιώκει ή κάποιον που κάνει ανάρμοστα σχόλια ή προσεγγίσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για την περίπτωση που βρεθείτε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τις τεχνικές αυτοάμυνας και τον τρόπο με τον οποίο θα ζητήσετε βοήθεια.

Πότε δικαιολογείται η αυτοάμυνα;

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα είναι πάντα δικαιολογημένη μόνο αν φοβάστε για τη δική σας ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε αυτοάμυνα μόνο εάν αισθάνεστε ότι εσείς ή κάποιος άλλος κινδυνεύει άμεσα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει με την πρόκληση βλάβης στον επιτιθέμενο ή την υποκίνηση καυγά. Έχει να κάνει με τη χρήση ελάχιστης δύναμης για την προστασία του εαυτού σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο τόση δύναμη όση είναι απαραίτητη για να βγείτε από την κατάσταση και όχι περισσότερη.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα δεν αποτελεί άδεια να πάρετε το νόμο στα χέρια σας. Θα πρέπει πάντα να καλείτε την αστυνομία αν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε αυτοάμυνα για να εκδικηθείτε κάποιον ή να ξεκινήσετε καυγά.

Συμπέρασμα

Η αυτοάμυνα είναι μια σημαντική δεξιότητα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς σε επικίνδυνες καταστάσεις και να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβετε πότε είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε αυτοάμυνα και πότε όχι.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει με το μέγεθος ή τη δύναμη, αλλά με το να χρησιμοποιείτε τη λογική σας και να είστε έξυπνοι. Υπάρχουν πολλές τεχνικές αυτοάμυνας που μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς και να σταθείτε στο ύψος σας σε μια εκφοβιστική ή επικίνδυνη κατάσταση.

Θυμηθείτε λοιπόν να είστε σε εγρήγορση, να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας και να χρησιμοποιείτε τις τεχνικές αυτοάμυνας με σύνεση. Και αν ποτέ βρεθείτε σε επικίνδυνη κατάσταση, μη διστάσετε να καλέσετε βοήθεια.

Μείνετε ασφαλείς!

Τριαντάφυλλος Βασίλης 

Αναγνωρισμένος Προπονητής Καράτε της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της παγκόσμιας  ομοσπονδίας (W.K.F).

Κοινοποίηση :

body { cursor: url('/my-folder/my-cursor.png'), auto; }