ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Ως προπονητής Καράτε έχω παρατηρήσει αρκετές φορές γονείς να θέλουν να εντάξουν τα παιδιά τους σε μία πολεμική τέχνη και συγκεκριμένα στην τέχνη του καράτε για ποικίλους λόγους. 

Ένας πρωταρχικός λόγος είναι η πειθαρχία που προάγει το καράτε στον ασκούμενο, καθώς μαθαίνει την αυτοσυγκράτηση στη δράση και στην αντίδραση. Υπάρχει όμως και μία ενδόμυχη ανάγκη -αίτημα του γονέα:

 « Φοβάμαι ότι το παιδί μου είναι  πολύ μαλθακό και ευαίσθητο και δε θέλω  να  γίνει θύμα εκφοβισμού». 

Και στις δύο περιπτώσεις,  η πολεμική τέχνη του καράτε είναι ιδανική για να τονώσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το μυήσει σε έναν σωστό τρόπο σκέψης, καθώς και στον αυτοέλεγχο των συναισθημάτων του. 

Η τόνωση της αυτοπεποίθησης ενισχύει το αίσθημα της αυτοπροστασίας και την ικανότητα του παιδιού να θέσει όρια, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει λαθεμένα ως θύτης εκφοβισμού. Άλλωστε το νόμισμα έχει πάντα δυο πλευρές και αυτό που όλοι, δάσκαλοι και γονείς, επιθυμούμε είναι τα παιδιά μας να αποκτήσουν τη διάκριση να επιλέγουν με γνώμονα τον  αμφίδρομο  σεβασμό στον συνάνθρωπο. 

Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ένα παιδί να λάβει σωστά μηνύματα και να μπορέσει να τα εντάξει στην ψυχοσύνθεσή του είναι ο προπονητής που έχει αναλάβει την εκμάθηση του να είναι σωστά καταρτισμένος σε παιδαγωγικό επίπεδο. 

Επίσης, μία πολύ βασική προϋπόθεση για να κατανοήσει το παιδί τα μηνύματα που δέχεται από τον sensei του, είναι το κατά πόσο ενεργός και συνεργάσιμος θα είναι ο γονέας κατά τη διάρκεια που το παιδί δεν βρίσκεται στο χώρο της προπόνησης, δηλαδή όλες τις υπόλοιπες ώρες που το παιδί είναι στο σπίτι.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους, δύο είναι τα βασικά κριτήρια για να επιλέξετε τον κατάλληλο χώρο πολεμικών τεχνών για το παιδί σας : 

1. Ο προπονητής να είναι αναγνωρισμένος  απο την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και πολύ σημαντικό είναι να έχει γνώσεις παιδαγωγού και γνώσεις πρώτων βοηθειών, (όπως έχω προαναφέρει και σε άλλα μου κείμενα η άποψή μου είναι ότι τα πτυχία δεν κάνουν τον επαγγελματία, αλλά η έλλειψη αυτών κάνουν τον ερασιτέχνη επικίνδυνο).

2. Θα πρέπει να κοιτάξετε ο Αθλητικός σύλλογος να είναι επίσης αναγνωρισμένος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές να έχουν κρατικά αναγνωρισμένα πτυχία και όχι απλά ένα χαρτί το οποίο θα έχει πάρει από το σύλλογο του.

Τα παραπάνω που αναφέρω είναι αρχικά τα βασικότερα για να επιλέξετε σε ποια «οικογένεια» πολεμικών τεχνών θα εντάξετε το παιδί σας.

Επίσης, σκοπός των πολεμικών τεχνών δεν είναι μόνο το παιδί σας να μη γίνει θύτης-θύμα  εκφοβισμού. Άλλωστε, αν δεν υπήρχαν θύτες, δεν θα υπήρχαν ούτε και θύματα. 

   Οπότε , έχοντας πάρει τα κατάλληλα μηνύματα από τον ειδικά καταρτισμένο προπονητή, και με δεδομένη την  άρρηκτη συνεργασία του γονέα, θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και τα παιδιά μας, πέρα από αθλητές, θα διαμορφωθούν σε ισορροπημένες προσωπικότητες γεμάτες αυτοεκτίμηση και σεβασμό. 

Με εκτίμηση, 

Τριανταφυλλος Βασίλης (Παιδαγωγός Προπονητής Καράτε & Προπονητής Ειδικής Αγωγής)

Προπονητής του Αθλητικού Συλλόγου ΔΙΑΛΛΟΣ

Κοινοποίηση :

body { cursor: url('/my-folder/my-cursor.png'), auto; }