Ζήσε τη ζωή σου στο έπακρο

1. Ζώντας το παρόν:

Με το να ζεις το παρόν έχεις απόλυτη επαφή με τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου.

Όταν είμαστε πλήρως παρόντες στη στιγμή, έχουμε την ικανότητα να συνδεόμαστε βαθύτερα με τα συναισθήματά μας και τις αισθήσεις μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι στις ανάγκες μας και στις ανάγκες του περιβάλλοντος μας.

Αν κάποιος κάθεται και απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα χωρίς να σκέφτεται το παρελθόν ή το μέλλον, μπορεί να βιώσει πλήρως την ομορφιά της στιγμής, τον ήχο του ανέμου, τη θερμότητα του ήλιου και τα χρώματα του ουρανού.

2. Ενέργεια και Διάθεση:

Η ενέργεια σου δεν σπαταλιέται και δεν είναι πάντα διαθέσιμη.

Η διαρκής ανησυχία για το μέλλον ή η μετάνοια για το παρελθόν μπορεί να καταναλώνει την ενέργειά μας και να μας αφήνει εξαντλημένους. Εστιάζοντας στο παρόν, διατηρούμε την ενέργειά μας και τη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις.

Σκεφτείτε έναν μαθητή που προσπαθεί να μελετήσει για μια σημαντική εξέταση. Αν ανησυχεί συνεχώς για το αν θα τα πάει καλά στο μέλλον, μπορεί να μην μπορεί να συγκεντρωθεί και να αποδώσει. Εστιάζοντας στο διάβασμα την τρέχουσα στιγμή, θα μπορέσει να απορροφήσει καλύτερα τη γνώση και να αποδώσει καλύτερα στην εξέταση.

3. Μετάνοια και Θλίψη:

Στο παρόν δεν υπάρχει μετάνοια και η θλίψη δεν έχει θέση.

Η μετάνοια και η θλίψη είναι συναισθήματα που σχετίζονται με το παρελθόν. Όταν είμαστε πλήρως παρόντες, δεν αφήνουμε χώρο για αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, επιτρέποντάς μας να βιώνουμε τη ζωή με πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο.

Αν κάποιος έχει χάσει μια ευκαιρία στο παρελθόν και συνεχώς αναλογίζεται αυτό το γεγονός, μπορεί να νιώθει θλίψη και μετάνοια. Όμως, εστιάζοντας σε αυτό που κάνει τώρα, όπως να βρει νέες ευκαιρίες ή να αναπτύξει νέες δεξιότητες, μπορεί να προχωρήσει και να βελτιώσει τη ζωή του.

4. Σκέψεις για το Μέλλον:

Το να σκέφτεσαι το μέλλον αποδυναμώνει το παρόν.

Αν και ο προγραμματισμός για το μέλλον είναι σημαντικός, η υπερβολική ανησυχία μπορεί να μας εμποδίσει να απολαύσουμε και να εκμεταλλευτούμε πλήρως το παρόν. Η συνεχής σκέψη για το τι πρόκειται να έρθει μπορεί να μας αποσπάσει από το να ζούμε τις στιγμές που είναι μπροστά μας.

Ένας επαγγελματίας μπορεί να ανησυχεί διαρκώς για την επόμενη προαγωγή ή την καριέρα του. Αυτή η ανησυχία μπορεί να τον αποσπάσει από το να αποδίδει αποτελεσματικά στην τρέχουσα εργασία του, πράγμα που τελικά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική του πορεία.

5. Το Τώρα είναι ο Χρόνος για να Ζήσεις:

Ο χρόνος για να ζήσεις είναι τώρα.

Η ζωή δεν περιμένει, και η κάθε στιγμή είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Ζώντας στο τώρα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε στιγμή πλήρως.

Αν περιμένουμε πάντα για τις “σωστές συνθήκες” για να ξεκινήσουμε κάτι που θέλουμε, όπως ένα χόμπι ή ένα ταξίδι, μπορεί να μην το κάνουμε ποτέ. Αντίθετα, αν πάρουμε την απόφαση να ζήσουμε το τώρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε άμεσα και να απολαύσουμε την εμπειρία.

6. Πλήρης Αφοσίωση σε Αυτό που Κάνεις:

Όσον αφορά αυτό που κάνεις την δεδομένη στιγμή πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που κάνεις και τίποτα άλλο.

Η πλήρης αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε, χωρίς περισπασμούς, μας επιτρέπει να αποδώσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας και να βιώσουμε κάθε δραστηριότητα με μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Όταν τρώμε το φαγητό μας χωρίς να βλέπουμε τηλεόραση ή να κοιτάμε το κινητό μας, μπορούμε να απολαύσουμε πραγματικά τις γεύσεις και την εμπειρία του γεύματος.

7. Ενότητα με τον Εαυτό σου και με αυτό που Κάνεις:

Να είσαι ένα με τον εαυτό σου και με αυτό που κάνεις. Όταν κάνεις κάτι να το κάνεις με όλο σου το είναι.

Η ενότητα με τον εαυτό μας και με τις πράξεις μας σημαίνει να είμαστε απόλυτα παρόντες και αφοσιωμένοι. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αποτελεσματικότητα.

Ένας μουσικός που παίζει ένα όργανο με απόλυτη προσοχή και πάθος μπορεί να νιώσει μια βαθιά σύνδεση με τη μουσική και να αποδώσει καλύτερα, βιώνοντας ταυτόχρονα μια έντονη αίσθηση ολοκλήρωσης.

8. Μείωση του Άγχους:

Η εστίαση στο παρόν μειώνει το άγχος.

Το άγχος συχνά προκύπτει από τις ανησυχίες για το μέλλον ή τις τύψεις για το παρελθόν. Όταν ζούμε στο παρόν, μειώνουμε την επίδραση αυτών των σκέψεων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους.

Κάποιος που ανησυχεί συνεχώς για την υγεία του μπορεί να βιώσει υψηλά επίπεδα άγχους. Αν εστιάσει στο να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και να ασκείται καθημερινά, μπορεί να μειώσει το άγχος του, εστιάζοντας στις καθημερινές του δράσεις που βελτιώνουν την υγεία του.

9. Αυξημένη Παραγωγικότητα:

Ζώντας στο παρόν αυξάνεται η παραγωγικότητα.

Όταν είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε μια εργασία, μπορούμε να την ολοκληρώσουμε πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, καθώς μειώνονται οι περισπασμοί και η αναβλητικότητα.

Ένας φοιτητής που μελετά για ένα μάθημα χωρίς να διακόπτει για να τσεκάρει τα social media ή να απαντά σε μηνύματα, θα ολοκληρώσει τη μελέτη του πιο γρήγορα και θα κατανοήσει καλύτερα το υλικό.

10. Ενίσχυση της Δημιουργικότητας:

Το να ζεις στο παρόν ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Η δημιουργικότητα ανθίζει όταν το μυαλό μας είναι χαλαρό και ελεύθερο από ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον. Όταν είμαστε παρόντες στη στιγμή, μπορούμε να δούμε τις καταστάσεις με μια νέα ματιά και να βρούμε καινοτόμες λύσεις.

Ένας καλλιτέχνης που είναι πλήρως παρόν όταν ζωγραφίζει μπορεί να αφήσει το μυαλό του ελεύθερο να δημιουργήσει νέες ιδέες και τεχνικές, χωρίς να περιορίζεται από το άγχος ή τις ανησυχίες.

11. Βελτίωση των Σχέσεων:

Η πλήρης παρουσία στο παρόν βελτιώνει τις σχέσεις.

Όταν είμαστε παρόντες με τους ανθρώπους γύρω μας, τους δείχνουμε σεβασμό και προσοχή, πράγμα που ενισχύει τις σχέσεις μας. Η ακρόαση και η αλληλεπίδραση γίνονται πιο ουσιαστικές.

Όταν κάποιος περνά χρόνο με την οικογένειά του χωρίς να ασχολείται με το κινητό του ή να σκέφτεται τη δουλειά, μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς και να απολαύσει ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

12. Αυτογνωσία και Εσωτερική Ισορροπία:

Η εστίαση στο παρόν ενισχύει την αυτογνωσία και την εσωτερική ισορροπία.

Όταν είμαστε παρόντες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας. Αυτό μας βοηθά να αναπτύξουμε μια πιο ισορροπημένη και υγιή εσωτερική ζωή.

Η πρακτική του διαλογισμού είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ανθρώπους να εστιάζουν στο παρόν, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους χωρίς κριτική, οδηγώντας σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους.

13. Απολαύστε τις Μικρές Στιγμές:

Η εστίαση στο παρόν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις μικρές στιγμές της ζωής.

Οι μικρές χαρές της καθημερινότητας συχνά περνούν απαρατήρητες όταν το μυαλό μας είναι απασχολημένο με άλλες σκέψεις. Όταν είμαστε παρόντες, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτές τις στιγμές.

Η απόλαυση ενός φλιτζανιού καφέ το πρωί, η αίσθηση της δροσερής αύρας στο πρόσωπο μας, ή το γέλιο ενός παιδιού μπορούν να γίνουν πηγές μεγάλης χαράς όταν τις βιώνουμε πλήρως στο παρόν.

14. Ενίσχυση της Ευγνωμοσύνης:

Το να ζεις στο παρόν ενισχύει την αίσθηση της ευγνωμοσύνης.

Όταν επικεντρωνόμαστε στις τρέχουσες στιγμές και αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία γύρω μας, αναπτύσσουμε μια βαθύτερη αίσθηση ευγνωμοσύνης για τη ζωή και τα αγαθά που έχουμε.

Διατηρώντας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και σημειώνοντας καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πιο θετική στάση και εκτίμηση για τη ζωή.

15. Επίγνωση και Ζώντας το Παρόν

Η επίγνωση  είναι μια πρακτική που βοηθάει να ζούμε στο παρόν.

Η επίγνωση είναι η πρακτική της πλήρους και μη κριτικής παρουσίας στη στιγμή. Περιλαμβάνει την επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών αισθήσεων και του περιβάλλοντος μας, χωρίς να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε ή να τα κρίνουμε.

📌Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καθίσεις ήσυχα και να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Όταν οι σκέψεις σου περιπλανώνται, απλώς αναγνώρισέ τες και φέρε την προσοχή σου πίσω στην αναπνοή σου.

 📌Κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό, η οδήγηση ή το περπάτημα, προσπάθησε να είσαι πλήρως παρών. Παρατήρησε τις αισθήσεις σου, τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σου.

📌Όταν συνομιλείς με κάποιον, άκου με προσοχή χωρίς να σκέφτεσαι την απάντησή σου ή να αποσπάται η προσοχή σου. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα των σχέσεων και δείχνει σεβασμό και ενδιαφέρον προς τον συνομιλητή.

Φαντάσου ότι πλένεις τα πιάτα. Αντί να σκέφτεσαι τι θα κάνεις μετά, μπορείς να εστιάσεις στην αίσθηση του ζεστού νερού, στον ήχο του νερού που τρέχει και στην αίσθηση του σαπουνιού στα χέρια σου. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης μπορεί να μετατρέψει μια συνηθισμένη δραστηριότητα σε μια εμπειρία χαλάρωσης και σύνδεσης με το παρόν.

16. Ενίσχυση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας

Η εστίαση στο παρόν ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα.

Όταν ζούμε στο παρόν, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όπως έρχονται, χωρίς να επιβαρυνόμαστε με ανησυχίες για το μέλλον ή τύψεις για το παρελθόν. Αυτό μας βοηθά να αναπτύξουμε μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και ευελιξία στις δυσκολίες.

Σε περιόδους κρίσης, όπως η απώλεια μιας εργασίας, η εστίαση στο παρόν μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με μεγαλύτερη ψυχραιμία και να βρούμε πιο αποτελεσματικές λύσεις. Αντί να ανησυχούμε συνεχώς για το μέλλον, μπορούμε να επικεντρωθούμε στο να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

17. Ενίσχυση της Σωματικής Υγείας

Η εστίαση στο παρόν μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία.

Το χρόνιο άγχος και οι ανησυχίες για το μέλλον ή το παρελθόν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, οδηγώντας σε προβλήματα όπως η υπέρταση και οι καρδιακές παθήσεις. Η ζωή στο παρόν μειώνει το άγχος και έχει θετικές επιδράσεις στη σωματική υγεία.

Πρακτικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, που εστιάζουν στην παρούσα στιγμή και την αναπνοή, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

18. Ανάπτυξη της Αυτοπειθαρχίας

Η εστίαση στο παρόν ενισχύει την αυτοπειθαρχία.

Η πρακτική της πλήρους παρουσίας απαιτεί πειθαρχία και συνεχή προσπάθεια να επαναφέρουμε το νου μας στο παρόν όταν περιπλανιέται. Αυτή η πρακτική ενισχύει την ικανότητά μας να ελέγχουμε τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μας.

Ένας αθλητής που εστιάζει πλήρως στην προπόνηση του κάθε στιγμή, χωρίς να αποσπάται από εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να βελτιώσει την απόδοσή του και να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

📎Η εστίαση στο παρόν μπορεί να είναι μια πρακτική που βελτιώνει τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα, από την ψυχική μας υγεία μέχρι την ποιότητα των σχέσεων και των δραστηριοτήτων μας.

📎Η πρακτική της ζωής στο παρόν μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση στη ζωή μας, επηρεάζοντας την ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας ευημερία. Μέσα από μικρές, καθημερινές πρακτικές μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ζει περισσότερο στο τώρα και να απολαμβάνει κάθε στιγμή πλήρως. 📎Από την ψυχική και συναισθηματική ευεξία μέχρι την σωματική υγεία και την παραγωγικότητα, η ζωή στο παρόν μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη και να μας βοηθήσει να ζούμε μια πιο πλήρη και ικανοποιητική ζωή.

Τριαντάφυλλος Βασίλης 

Προπονητής Καράτε αναγνωρισμένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε (W.K.F), Προπονητής Ειδικής Αγωγής με ειδίκευση στα παιδιά.

Κοινοποίηση :

body { cursor: url('/my-folder/my-cursor.png'), auto; }